Però València era en blanc i negre?

Xavier Oms

De veritat, ha sigut alguna vegada València, en blanc i negre? Eximis investigadors i homes de lletres han rastrejat la València Desapareguda, la Rescatada, l’Oblidada, la Viscuda i inclús la Canalla, hi ha qui ens l’ha mostrat al Detall, i fins i tot hi ha algun galofre que ha gosat a dir que València des del tramvia no és la mateixa. Veges tu, quina ocurrència! Què no és la mateixa! Però insistisc, la València antanyona era en blanc i negre? I no és que tinga res contra al blanc i negre amb tota la seua gamma de grisos i la seua indubtable i atractiva estètica, tot al contrari. Però davall d’eixes clarfosques tonalitats jeia silenciós el color, el color d’una ciutat viva i de les seues gents, amb les seues alegries i les seues penes, les seues esperances i decepcions, els seus problemes i les seues incerteses, en fi, jeia la vida. 

La plaça de la Mare de Déu cap a 1910. Per cert algú em pot explicar què fa un titot real junt amb el tapís de la Mare de Déu.
Coloració d’una fotografia de l’arxiu de J. Huguet.

El 10 d’abril de 1905 els reis Alfonso XIII i Maria Cristina van iniciar una visita de quatre dies a la ciutat de València. Durant la seua estada, es van col·locar les primeres pedres del nou far i de la també nova Fàbrica de Tabacs. En els carrers es van alçar arcs triomfals, va haver-hi batalles de flors i desfilades com el que ens mostra esta fotografia recorrent el carrer de Sant Vicent amb banderes dels antics gremis incloses.

Coloració d’una fotografía de l’arxiu de J. Huguet

Una poc recognoscible plaça de l’Ajuntament. Just on hui paren autobusos de l’EMT, davant de la font, el fotògraf va captar un dels primers tramvies que circulaven per València, en este cas el que unia la capital amb el Grau.

Coloració d’una fotografia de l’arxiu de J. Huguet.